Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa Oliveira S.T.L.

#1 - Ascophyllum nodosum in the diet of tilapia (Oreochromis niloticus) and its effect after inoculation of Aeromonas hydrophila, 34(5):403-408

Abstract in English:

ABSTRACT.- Oliveira S.T.L., Veneroni-Gouveia G., Santos A.C., Sousa S.M.N., Veiga M.L., Krewer C.C. & Costa M.M. 2014. Ascophyllum nodosum in the diet of tilapia (Oreochromis niloticus) and its effect after inoculation of Aeromonas hydrophila. Pesquisa Veterinária Brasileira 34(5):403-408. Laboratório de Microbiologia e Imunologia Animal, Universidade Federal do Vale do São Francisco, Campus Ciências Agrárias, Colegiado Acadêmico de Zootecnia, Rodovia BR-407 Km 12, Lote 543, Projeto de Irrigação Nilo Coelho s/n, C1, Petrolina, PE 56300-000, Brazil. E-mail: mateus.costa@univasf.edu.br The objective of this study was to evaluate the effect of Ascophyllum nodosum brown seaweed meal (FAM) on the health of Nile tilapia submitted to inoculation with Aeromonas hydrophila. The experiment was conducted for a period of 40 days using 120 Nile tilapia fingerlings, with age of 40 days, distributed in 20 tanks. A diet including Ascophyllum nodosum seaweed meal at 20g.kg-1 and a control diet (without FAM) were provided which constituted the treatments. Thirty days after beginning the experiment, A. hydrophila was inoculated by bacterial inoculum diluted in sterile saline solution at a concentration of 106 CFU ml-1. Except for the width, which was greater for the treatment with the provision of FAM (P<0.05), there was no influence on the performance parameters of the fingerlings, but the occurrence of lesions in animals inoculated with A. hydrophila and fed with FAM was lower and they also exhibited a decline in the lesions in a shorter period of time than the control group. FAM prevents hepatopancreatic congestion in infected animals. Ascophyllum nodosum brown seaweed meal reduced the number of lesions in fish in a shorter time when compared to the control group.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Oliveira S.T.L., Veneroni-Gouveia G., Santos A.C., Sousa S.M.N., Veiga M.L., Krewer C.C. & Costa M.M. 2014. Ascophyllum nodosum in the diet of tilapia (Oreochromis niloticus) and its effect after inoculation of Aeromonas hydrophila. [Ascophyllum nodosum na dieta de tilapia (Oreochromis niloticus)e o efeito dela depois da inoculação com Aeromonas hydrophila.] Pesquisa Veterinária Brasileira 34(5):403-408. Laboratório de Microbiologia e Imunologia Animal, Universidade Federal do Vale do São Francisco, Campus Ciências Agrárias, Colegiado Acadêmico de Zootecnia, Rodovia BR-407 Km 12, Lote 543, Projeto de Irrigação Nilo Coelho s/n, C1, Petrolina, PE 56300-000, Brazil. E-mail: mateus.costa@univasf.edu.br O objetivo desse estudo foi avaliar o efeito da farinha de alga marinha marrom Ascophyllum nodosum (FAM) em alevinois de tilápias do Nilo sob desafio sanitário com inoculação de Aeromonas hydrophila. O experimento foi realizado durante um período de 40 dias com a utilização de 120 alevinos de tilápia do Nilo, distribuídos em 20 aquários. Foi fornecida uma ração com inclusão da farinha da alga marinha Ascophyllum nodosum a 20g.kg ração-1 e uma ração testemunha (sem FAM), que constituiram os tratamentos. Após 30 dias experimentais foi realizada a inoculação de Aeromonas hydrophila por meio de um preparado de inóculo bacteriano com diluição em solução salina estéril a concentração de 106 UFC/ml. Exceto para a largura, que foi maior para o tratamento com o fornecimento da FAM (P<0,05), não houve influência sobre parâmetros de desempenho dos alevinos, mas a ocorrência de lesões nos animais inoculados com A. hydrophila e alimentados com FAM foi menor e, eles também exibiram um declínio das lesões em um menor período de tempo em relação ao grupo controle. FAM impediu a congestão hepatopancreática em animais infectados. A farinha de alga marinha marrom Ascophyllum nodosum reduziu o número de lesões nos peixes em menor tempo quando comparado ao controle.


#2 - Molecular characterization of virulence factors in Aeromonas hydrophila obtained from fish, 32(8):701-706

Abstract in English:

ABSTRACT.- Oliveira S.T.L., Veneroni-Gouveia G. & Costa M.M. 2012. Molecular characterization of virulence factors in Aeromonas hydrophila obtained from fish. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(8):701-706. Laboratório de Microbiologia e Imunologia Animal, Universidade Federal do Vale do São Francisco, Campus Ciências Agrárias, Colegiado Acadêmico de Zootecnia, Rodovia BR 407 Km 12, Lote 543, Projeto de Irrigação Nilo Coelho s/n, C1, Petrolina, PE 56300-000, Brazil. E-mail: mateus.costa@univasf.edu.br Multiple factors can be involved in the virulence processes of Aeromonas hydrophila. The objective of the present paper was to verify the presence of aerolysin, hidrolipase, elastase and lipase virulence genes through the polymerase chain reaction (PCR) in A. hydrophila isolates obtained from fish of the São Francisco River Valley, and to evaluate virulence according to the presence of these genes in Nile tilapia fingerlings. One hundred and fourteen isolates from the bacteria were used. DNA was heat extracted and PCR undertaken using specific primers described in the literature. For in vivo tests Nile tilapia fingerlings were used. From the PCR tests, negative isolates for all genes tested were selected, positive isolates for two genes (aerolysin and elastase) and positive for the four genes tested. These were inoculated at a concentration of 108 UFC/ml into the tilapias, considered as treatments; another group of animals was used as control (with inoculation of saline solution). In all, 12 distinct standards regarding the presence of virulence factors in isolates from A. hydrophila, were observed. Of the 114 isolates analyzed, 100 (87.72%) presented at least one of the virulence factors under study. The virulence factors were widely distributed among the A. hydrophila isolates. Aerolysin was the most frequent virulence factor present in the isolates analyzed. A. hydrophila led to the mortality of the Nile tilapia fingerlings, regardless of the absence or quantity of virulence genes tested.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Oliveira S.T.L., Veneroni-Gouveia G. & Costa M.M. 2012. Molecular characterization of virulence factors in Aeromonas hydrophila obtained from fish. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(8):701-706. Laboratório de Microbiologia e Imunologia Animal, Universidade Federal do Vale do São Francisco, Campus Ciências Agrárias, Colegiado Acadêmico de Zootecnia, Rodovia BR 407 Km 12, Lote 543, Projeto de Irrigação Nilo Coelho s/n, C1, Petrolina, PE 56300-000, Brazil. E-mail: mateus.costa@univasf.edu.br Múltiplos fatores podem estar envolvidos nos processos de virulência de Aeromonas hydrophila. O objetivo do presente trabalho foi verificar a presença dos genes de virulência aerolisina, hidrolipase, elastase e lipase, utilizando a reação em cadeia da polimerase (PCR), em isolados de Aeromonas hydrophila obtidos de peixes do Vale do São Francisco e, avaliar sua virulência de acordo com a presença desses genes de virulência em alevinos de tilápia do Nilo. Cento e quatorze isolados foram utilizados. O DNA foi termoextraído e a PCR realizada com a utilização de inciadores específicos descritos pela literatura. Para os testes in vivo alevinos de tilápia do Nilo foram utilizados. Segundo os resultados da PCR, foram selecionados isolados negativos para todos os genes de virulência testados, isolados positivos para dois genes de virulência, (aerolisina e elastase) e positivos para os quatro genes avaliados. Esses isolados foram inoculados na concentração de 108 UFC/ml nos alevinos e foram considerados como tratamentos e, um outro grupo de animais foi utilizado como grupo controle (com inoculação de solução salina). Ao final, 12 padrões distintos, em relação a presença dos fatores de virulência nos isolados de A. Hydrophila, foram observados. Dentre os 114 isolados analisados, 100 (87,72%) apresentaram pelo menos um dos genes de virulência sob estudo. Os fatores de virulência foram amplamente distribuídos entre os isolados de A. hydrophila. A aerolisina foi o fator de virulência mais frequente nos isolados analisados. A. hydrophila levou à mortalidade dos alevinos de tilápia do Nilo, independente da ausência ou quantidade de genes de virulência testados.


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